Térey-megemlékezés beszámoló

Csapatunk egyik legszebb, két évtizedes hagyománya, hogy március 15-én ellátogatunk Térey Pál, egykori budafoki honvéd tiszt sírjához, szükség esetén megtisztítjuk, és egy rövid műsor kíséretében megkoszorúzzuk azt, ezután közösen mécsest gyújtunk a papi kriptánál.

gróf Hadik Ágoston honvéd ezredes nyughelye a Budafoki temető papi kriptájában

Fotó: Klauzál Gábor Társaság – klauzal.hu

Az eseményt mindig nyilvánosan meghirdetjük, és minden évben el is látogatnak rá néhányan, ezért ezek az alkalmak nagyon meghitt közös ünneplésre adnak alkalmat.

Idén csapatunk egyik általános iskolás korú – cserkész korosztályú – kisközössége, a Szalamandra őrs vállalkozott a feladatra, hogy egy kis műsorral készül a megemlékezésre. Ennek során megismerhettük Térey Pál rendkívül izgalmas élettörténetének néhány kiemelkedő pillanatát. Térey nagyon fiatalon, 17 évesen lépett be a  Miklós-huszárok ezredébe (ezért érezzük ifjúsági mozgalomként hivatásunknak Térey emlékének megőrzését), de a szabadságharc után képviselte hazánkat a világkiállításon, tagja volt a képviselőháznak, számos hazai és külföldi kitüntetést kapott.

A szabadságharc névtelen hőseiről egy versszavalással emlékeztünk meg, valamint beszédet mondott Wintsche-Mikesch Viktor, csapatunk parancsnoka. Megemlékezésünket közös imával és koszorúzással zártuk.

Nagyon megható volt számunkra, hogy már többedjére velünk ünnepelt Térey Pál dédunokája, Térey-Bálint Ágnes is.

A hagyomány természetesen folytatódik, jövőre március 15-e környékén ismét találkozunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .