Fogalomtár- rövidítések, szakzsargonok

őrs: A cserkészet alapegysége, azonos nemű és korosztályú 3-9 cserkész közössége.
raj: Azonos korosztályú (vagy nemű) 2-6 őrs alkotta egység.

Korosztály: egy adott korcsoport a cserkészetben. A következő korosztályokat különítjük el: kiscserkész, cserkész, kósza, vándor.

Kiscserkész: 1-4. osztályos (6-10 éves) cserkész. A korosztály nevelési és képzési módszerei merőben eltérőek a többi cserkészkorosztályétól. Nyakkendőjük színe narancssárga.

Cserkész: 5-8. osztályos (10-14 éves) cserkész. Nyakkendőjük színe zöld.

Kósza: 9-12. osztályos (14-18 éves) cserkész.

Vándor (régi megnevezésssel rover): 18 év feletti cserkész. Azok, akik vándor(rover)próbát tettek, szürke nyakkendőt viselnek.

Cserkészvezető: Aki a cserkészmódszer alkalmazásával az Alapszabályban rögzített cél elérése érdekében az alapelvek szellemében, érvényes megbízatás birtokában cserkészeket nevel és irányít.

őv. = őrsvezető: vezetői fokozat a cserkészetben. 14 év feletti, (őrsvezetőképzést (ŐVK, ŐVVK) végzett) és egy adott őrs vezetésére megbízást kapott vezető. ( A fogalom vezetői rangot és beosztást is jelöl)

csst. = cserkészsegédtiszt: Segédtiszti vezetőképzést (STVK) végzett, 18 év feletti vezető. Képesítése alkalmassá teszi raj- vagy csapatparancsnoki feladatok ellátására.

cst. = cserkésztiszt: Cserkésztiszti vezetőképzést (CSTVK) végzett, felnőtt vezető. képesítése alkalmassá teszi csapatparancsnoki, és különböző szövetségi vezetői feladatok ellátására.

rv. = rajvezető: egy raj vezetésével megbízott, tiszti képesítéssel nem rendelkező vezető.

rpk. = rajparancsnok: egy raj vezetésével megbízott, tiszti képesítéssel (csst., cst.) rendelkező vezető.

cspk. = csapatparancsnok: A vezetőség által megválasztott, a csapat vezetésével megbízott, tiszti képesítéssel rendelkező vezető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .