Vezetőség

vezető (fn)

Csoportot irányító személy, aki összehangolja, megszervezi egy csoport közös célját megvalósító tevékenységeket; igazgató. (Ez a csoport egy adott célra egyesült emberek közössége: lehet egy vállalkozás, lehet egy intézmény, de lehet akár egy csapat is, amely egy játékban, sportversenyen vesz részt.)

Csapatunk vezetői közösségére hárul a működési és szervezési feladatok oroszlánrésze. Őrs- és rajgyűléseket tartunk, táborokat, túrákat szervezünk, kávéházat tartunk, neveljük-növeljük a ránk bízottakat. Mindeközben igyekszünk magunkat is fejleszteni, nevelni, hogy méltón állhassunk ki cserkészeink elé. Ezek kívül tanulunk, dolgozunk –ki-ki életállapota szerint- tagjai vagyunk családjainknak (akiknek a támogatása nélkül aligha tartanánk itt), és mindezeken felül igyekszünk együtt lenni, együtt nevetni.

Néha megpróbálunk aludni is.

10708783_874483519230880_3184213671133063686_o

Baden-Powell: Néhány szó az őrsvezetőkhöz

„Szeretném, ha ti, őrsvezetők, egészen egyedül foglalkoznátok az őrsötökkel, mert képesek vagytok rá, hogy minden fiút kézben tartsatok az őrsben, és rendes gyereket faragjatok belőlük. Semmi haszna sincs, ha négy vagy hat nagymenő fiútok van, a többit meg semmire se lehet használni. Meg kell próbálnotok, hogy valamennyit egészen rendessé formáljátok.

E felé a cél felé a legfontosabb lépés a példamutatás, mivel amit ti tesztek, azt teszik cserkészeitek is. Mutassátok meg nekik, hogy követitek a parancsot, akár szóban kapjátok, akár nyomtatott vagy írott szabály formájában, és végrehajtjátok, akár lát benneteket a vezetőtök, akár nem. Mutassátok meg nekik, hogy tudtok különpróbát tenni, s meglátjátok, a fiúkat alig kell majd győzködni, hogy kövessenek titeket.

Ne felejtsétek azonban, hogy vezetni kell őket, nem tuszkolni.”

(Részlet a „Cserkészet fiúknak” – ból)

Vezetőségünk tagjai

Rövidítések, szakzsargon

  1. őv. – őrsvezető
  2. őgy. – őrsgyűlés
  3. csst. – cserkészsegédtiszt
  4. cst. – cserkésztiszt
  5. cspk(h). – csapatparancsnok(helyettes)
  6. kcs. – kiscserkész
  7. (kcs)vk. – (kiscserkész)vezetőképző
  8. nlá. – ??? (titok!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .